Gå med i facket som student

Som student kan det tyckas helt onödigt att gå med i facket, man är ju inte färdigutbildad ännu och kanske inte ens arbetar på något sätt utanför skolan.

De flesta fackförbund uppmanar dock studenter att redan under studietiden utse ett fack och ansluta sig. Ofta är medlemsavgiften reducerad för studenter då fackföreningarna givetvis vet att studiebidraget inte är helt lätt att leva på. Många fackförbund erbjuder studenter medlemskap, och det finns många skäl att vara medlem i facket när du pluggar.

Som fackmedlem och student kan du få massor av tips och råd från fackföreningen när det kommer till din första jobbintervju samt vilka arbetsvillkor som gäller inom den bransch du kommer att tillhöra som färdigutbildad.

Att vara med i facket som student kan även leda till jobbmöjligheter om en arbetsgivare exempelvis utannonserar tjänster på ditt facks hemsida.

Om du fortsätter att vara medlem i samma fack efter att du fått ditt första jobb kan detta även leda till givande kontakter inom samma bransch.

Det är inte ovanligt att fackförbunden arrangerar föreläsningar och mässor som specifikt berör deras medlemmars intressen och yrkesgrupper.  Att veta att det finns någon som du kan ställa frågor till, som rör din framtida yrkesroll, under hela din studietid kan utgöra en stor trygghet i många lägen.